Simenthal


"Baltata Romaneasca”

Rasa Baltata romaneasca s-a format in nord-estul tarii in Transilvania si Banat in urma unui indelung proces de incrucisare tip „absortie”, inceput in anul 1860, practicat intre vaci din rasa Sura de stepa si tauri din suprarasa Simmental de diferite proveniente. Caractere morfologice Baltata Romaneasca.
Are o dezvoltare corporala mare (femelele au talia: cea. 133-135 cm si greutatea de cea. 600 kg), conformatia mai putin armonioasa, capul mare, gatul de lungime medie, bine imbracat in musculatura.

Trunchiul relativ lung, larg si adanc, abdomen amplu, uger globulos cu structura buna si mameloane corecte, membre puternice. Pielea este groasa, densa si uniforma, iar parul este des si lung. Culoarea este baltata alb cu galben, de diferite nuante ( de la galbui pana la rosu deschis ), avand intotdeauna capul si extremitatile membrelor de la genunchi si jaret in jos de culoare alba. Rasa Baltata Romaneasca are o constitutie robusta, temperament linistit, precocitate mediocra realizand prima fatare la varsta de cea. 33 luni si un interval intre fatari de cea. 440 de zile.

Productia de lapte variaza in functie de conditiile de exploatare fiind in medie intre 3500-4000 kg/lactatie, cu 3,8 % grasime.

Simenthal

Baltata Romaneasca


Manifesta precocitate, aptitudini pentru mulsul mecanic si economicitate mai putin bune, viteza de muls de 1,1 kg/min. si un consum de cea. 1,2 UN/kg lapte.
Productia de carne este foarte buna datorita aptitudinilor deosebite ale rasei materializate prin: pretabilitate foarte buna la sistemul intensiv de ingrasare, greutate corporala mare, precocitate buna, spor foarte bun de crestere, conversie buna a furajelor, economicitate buna si indici cantitativi si calitativi deosebiti ai carnii.
Astfel, taurasii, ingrasati intensiv, au un spor de crestere de peste 1200 g/cap/zi (realizand peste 550 kg la sacrificare – 16 luni), cu un consum specific de cea. 7 UN/kg spor si un randament la sacrificare de 53-58 %. Carnea in carcasa are o pondere de peste 65 %, raportul carne-oase este de 4,2/1, iar carnea are insusiri tehnologice si organoleptice bune.

Galerie foto

Simenthal